Термини

Bing

Bing e търсачката на Microsoft и е достъпна на адрес http://bing.com/

CSS

Програмен език, който се използва за стилизиране на html елементи в уебстраница. С него се дефинират цвят, размер, фон на текст например.

DNS

Система, която свързва домейни с уебсайтове, емейли и други услуги в Интернет.

DNS записи

Това са записи, които описват всяка услуга свързна към даден домейн.
Пример: Запис от тип A с име ivan и стойност 123.123.123.123 насочва посетителите на http://ivan.example.com/ към IP адреса 123.123.123.123.

DNS сървъри

Компютри, които казват къде се намира (на кой компютър по света) сайта, емейла и т.н. на даден домейн.
Няколко примера:
- Къде се намира сайта example.com?
- Къде се намира пощата office@example.com?

Всеки домейн разполага със списък от поне два DNS сървъра.

Facebook

Това е може би най-популярната социална мрежа. Регистрацията е безплатна, като шанса да откриете там своите приятели е голям. Можете да споделяте новини, снимки и друга важна за вас информация.

Google+

Това е социалната мрежа на Google.

HTML

Език за програмиране, който се използва за създаването на уебсайтове.

LinkedIn

Социална мрежа за професионалисти.

RSS

Технология, която дава възможност за споделяне на често обновявано съдържание. Най-добрия пример са статиите на блога. Посетителите, които разполагат с RSS четец на компютъра или телефона си могат да получат новите статии в сайта ви без дори да го посещават.

Smartphone

Мобилен телефон, който има достатъчно развита операционна система, с която могат да се правят нещата, които правим обикновенно на компютър - да разглеждаме уебстраници, да изпращаме емейли, да правим снимки и да ги споделяме в социалните мрежи. Един от най-популярните операционни системи за тези "умни" телефони са iOS, Android и Windows Phone OS.

Svejo.net

Българска социална мрежа за споделяне на страници в Интернет.

Twitter

Микроблогинг платформа за споделяне на кратки съобщения, връзки и снимки.

URL

Адрес на услуга в Интернет. Най-популярния случай е за адрес на сайт.
Пример: Домейна на Google е google.com, а URL адреса на началната им страница е http://google.com/

Банер

Това е рекламно изображение или анимация, чиято цел е да промотира дадени услуги или продукти.

Блог

Блогът е вид уебсайт, където се пише, както в дневник, а новите попълнения са в обратен хронологичен ред. Блоговете често предлагат коментари или новини за определена тема, като храна, политика, култура, екология, социални проблеми, икономика, градска и суб-култура, или местни новини; други служат като лични дневници. Типичният блог съдържа текстова част, снимки или рисунки, връзки с други блогове и уебсайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата тематика на блога. Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върху фотографията, аудио илВи видео файлове.
източник: Wikipedia

Браузър

Програма, с която се достъпват уебстраници в Интернет. Едни от най-популярните браузъри са Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer.

Брояч

Услуга, която се вгражда в сайт за да събира информация за посещенията на този сайт. След това информацията се предоставя на собственика на сайта.

Вирусно съдържание

Съдържание, което се харесва толкова много, че се споделя от приятел на приятел много бързо.

Връзка

Елемент, който дава възможност на посетителя да посети друга страница в сайта или друг сайт.

Главна навигация

Ако един сайт има повече от една страница, то той трябва да предоставя връзки към тях, за да бъдат достъпни за потребителя. Това най-често се прави използвайки комбинация от връзки и менюта и се поставя в хедъра на сайта за да бъде достъпно от всяка страница. Това се нарича главна навигация.

Домейн

Домейните са имена, които помагат на нас хората да достъпваме сайтове и услуги в Интернет лесно. Всеки сайт в Интернет е разположен на компютър някъде по света. Този компютър си има адрес, точно както и нашите дом и работно място. Но адресите на компютрите са сложни за помнене. Ето пример: Адреса на търсачката Google е 74.125.131.99. Можете да отворите http://74.125.131.99/ и ще видите, че ще се отвори тя. Домейнът на Google е google.com и ни помага по-лесно да достъпваме техния сайт. Домейнът на пощата АБВ e abv.bg. Нашият домейн е alle.bg.

Елемент

В alle.bg съдържанието се представя чрез елементи (Заглавие, Текст, Видео клип, Снимка и др.). Те могат да се подреждат в избран от вас ред.

Емейл

Познат още като електронна поща, това е начин за дигитална комуникация между две или повече страни. Всеки може да си направи поща в сайтове като http://abv.bg/ и http://gmail.com/ или дори на собствен домейн.

Мобилен уебсайт

Уебсайт, който е пригоден за изискванията на мобилните устройсва. В общия случай те са с по-малък екран от настолните компютри или лаптопи и осигурявят по-бавна връзка с Интернет.

Начална страница

Това е страницата, която посетителите ви виждат след като отворят сайта ви (http://example.com/). Всеки сайт има начална страница, като очакванията към нея са, че ще приветства посетителя и ще му помогне бързо да открие нужната му информация, дори и тя да е в другите страници на сайта.

Оптимизация за търсачки (SEO)

Техники, които спомагат за повишаване на видимостта на даден сайт в търсачките. Някои от популярните са:
- полезно и уникално съдържание
- коректни заглавия на всяка страница
- фокус върху дадена тема

Пиксел

Мерна единица, с която се измерват размерите на екран, снимка, текст и т.н.

Посещение

Отваряне на една страница в един сайт от един потребител.

Скролване

Преместване на съдържанието на екрана използване на плъзгачите вдясно или отдолу.

Страница

Всеки уебсайт е изграден от страници като задължително има една начална страница. На всяка страница се представя информация, като потребителя посещава различните страници на сайта използвайки връзки (главна навигация например).

Странична лента

Това е зона от сайта ви, която се вижда на всяка страница и показва новини, полезни връзки, рекламни банери и др.

Таблет

Това е вид компютър със средни размери. Работи се с него чрез докосване на екрана или специална писалка (стилус). Много прилича на smartphone, но е по-голям от него като размери.

Уебсайт

Съвкупност от уебстраници, които представят информация (текст, снимки и др.) в Интернет. Всяка уебстраница има собствен URL адрес, през който е достъпна, а всеки сайт има поне една страница - началната.

Уникален посетител

Посетител, който вече е посещавал сайта.

Футър

Това е долната част на сайт, която се вижда на всяка страница. В нея обикненно се поставят полезни връзки и контактна информация.

Хедър

Това е горната част на сайт, която е видима на всяка страница. Обикненно в нея се намират логото, името на сайта и кратко описание и главната навигация.

Хостинг

Услуга, в която се разполагат файловете на даден сайт и тя се грижи те да са достъпни за Интернет потребителите по всяко време.