Препоръки за успешен уебсайт

За да бъде един сайт успешен е важно той да изпълнява поставените цели. Точно затова ви съветваме да дефинирате цели и да се фокусирате върху тях. Ето няколко примерни цели:

Запознаване на аудиторията с дейността на вашата фирма


Продаване на услуга или продукт


Представяне на полезна и интересна информация по дадена тема
Съвети:


1
Структура

Организирайте добре страниците на сайта. Имената на страниците трябва да са говорящи и кратки, както и точно да описват основната идея на съдържанието в тях.

2
Хедър

Препоръчително е текстът в хедъра да показва еднозначно темата на вашия сайт. Ако е фирмен - поставете името на фирмата си, продукта или услугата, която предлагате. Ако е личен сайт поставете вашето име или прякора ви. Ако имате лого - това е най-доброто място, където можете да го поставите.

3
Главна навигация

Навигацията е втората част от сайта ви, която посетителите ще забележат. От нея те могат да се ориентират, какви страници има в сайта ви и направо да отидат на тези, които ги интересуват. На първа позиция в навигацията обикновено се намира връзката към началната страница. След нея поставете връзки към страниците с продукти, услуги, снимки. Добра практика е да имате страница за контакти и връзката към нея да е на последна позиция.

4
Начална страница

Началната страница трябва да представлява кратко резюме на най-важните теми, които потребителите ще могат да открият в сайта. Трябва да дава ясна информация за това какво да очакват потребители от вашия сайт и къде да го намерят.

5
Съдържание

С началната си страница трябва да грабнете посетителя и да го накарате да иска да разгледа и останалата част от сайта ви. Тук можете да опишете вашата дейност, да поставите няколко красиви снимки или да поставите последните статии от блога си. Обновявайте често съдържанието на сайта си. Посетителите ви очакват нова и актуална информация.

6
Странична лента

Страничната лента е видима във всяка страница. Препоръчително е в нея да имате информация за последни събития или промоции или връзки към приятелски сайтове.

7
Дизайн

Освен съдържанието, от голяма важност за добро първо впечатление е и дизайнът на сайта. Изберете някой от готовите дизайни в alle.bg или създайте свой. Препоръчваме ви да изберете дизайна, така че да не пречи на четимостта и лесното разглеждане на сайта.
Бонус съвети:

1
Пишете на кирилица. Старайте се да избягвате граматични и правописни грешки.


2
Използвайте авторски текст и снимки. Посетителите ви ще го оценят и ще избегнете евентуални проблеми свързани с авторски права.


3
Не оставяйте празни страници в сайта си.


4
Правете страниците възможно най-кратки. Ако имате съдържание, което би могло да бъде обособено в подтема, създайте подстраница с подходящо за подтемата заглавие и поставете там релевантната информация.


5
Дайте възможност на посетителите ви да се свържат с вас.
Нека разгледаме един конкректен пример.


Вие сте собственик на малка фирма в Бургас, която произвежда мебели по поръчка и искате да привлечете нови клиенти.
Адреса на сайта ви е mebeli-burgas.alle.bg (още по хубаво е ако е mebeli-burgas.com). Заглавието на сайта ви трябва да бъде "Мебели по поръчка - Фирма ООД", а описанието - "Изработка на мебели по поръчка в Буграс". На началната страница на сайта си трябва да имате кратко описание на дейността си, информация за последните мебели, които сте направили, цени и информация за контакти. Би било добре да създете допълнителни страници, в които да дадете повече информация за вас, мебелите, които правите и друга полезна информация.